Egynapos matricával az osztrák autópályákon 

Egynapos matricával az osztrák autópályán

Éves, havi, vagy tíznapos matrica. Ezek a kategóriák ismerősen hangozhatnak, azok számára, akik rendszeresen használják a hazai autópályákat. 2024-től azonban egy uniós rendeletnek köszönhetően az eddigiek mellett új matricatípus jelenik meg Európa-szerte, az egynapos autópálya-matrica, melyről korábban is hírt adtunk. A tagállamok közül elsőként Csehország hirdette meg az új matrica árát, most azonban megismerhetjük az osztrák tarifát is.  

 

Az osztrák egynapos-matrica ára 

2024-ben az Európai Unió rendeletének megfelelően a tagállamoknak lehetővé kell tenniük a napi matricák használatát mind a személyautók, mind a teherautók számára, így az osztrák autópályákon is megjelenik az egynapos matrica. A következő évben Ausztriában a következő konstrukciókat vehetjük igénybe a mellettük feltüntetett árakon: 

Kategória  Ár (€)  Ár (Ft) 
Napi matrica  8,60 €  3 354 Ft 
10 napos matrica  11,50 €  4 485 Ft 
2 havi matrica  28,90 €  11 272 Ft 
Éves matrica  96,40 €  37 211 Ft 

 

Miért hasznos az egynapos autópálya-matrica? 

A matricavásárlást sokszor érdemes hosszabb távra tervezni, mégis egyes utazások alkalmával a napi autópálya-matrica lehet a legjutányosabb megoldás. Átutazóban vagy? Esetleg tíz napnál hosszabb látogatást tennél nyugati szomszédunkál? Az új napi matrica mindkét esetben segítségedre lehet. 

Azok az autósok, akik csupán egynapos kirándulást terveznek, vagy csak áthaladnak Ausztrián, a korábbi 10 napos matricához képest 2,90 euróval (1130 Ft) olcsóbban juthatnak hozzá az új matricához. Az új konstrukció leginkább a tíz napnál hosszabb utazások során jelent nagy könnyebbséget, hiszen korábban két tíznapos matrica megvásárlása összesen 23 euróba került, most viszont két egynapos matricával mindössze 17,20 euróért lehet az autópályákon közlekedni. Ez összesen 5,80 euró (2260 Ft) megtakarítást jelent az autósok számára.  

 

Napi matrica Magyarországon 

Az egynapos matrica bevezetéséről készült felmérésünk szerint a hazai autósok is hasznosnak tartják az új típust. Nemcsak az egynapos kirándulások, ügyintézések, vagy külföldi átutazások alkalmával lehet hasznos, de mentőövet jelenthet azok számára is, akik matrica hiányában véletlenül hajtottak fel az autópályára. Míg jelenleg a tíznapos matrica megvásárlásával lehet a büntetést kiváltani, addig a jövőben várhatóan már az egynapos matrica beszerzése is elegendő lesz.  

Pontos információk nincsenek arra vonatkozóan, hogy mikor, és milyen áron vezetik be hazánkban is a napi autópálya-matricát. Várhatóan 2024. március 25.-től lesz itthon is elérhető, és előreláthatóan érvényes lesz az összes hazai fizetős útszakaszra a vásárló által megjelölt időponttól számított 24 órán keresztül. Az Európai Unió korlátozása szerint az egynapos matrica ára legfeljebb az éves matrica árának (57260 Ft) 9%-a lehet, amely azt jelenti, hogy 5153 forintba is kerülhet.  

Egynapos matricával az osztrák autópályákon
Hír megosztása