Gyakori kérdések

Hol vásárolhatok autópálya-matricát?
Az autopalyamatrica.hu oldalon lehetőség van regisztráció nélküli autópálya-matrica vásárlásra. Magyarországon a heti (10 napos), a havi, az éves és az éves vármegyei matrica van jelenleg érvényben, azonban lehetőség van többhavi matrica vásárlására is. Az egynapos matrica 2024. márciusában várható. Az autópálya-matricát lehetőség van megvásárolni bankkártyával vagy átutalással is.

Amennyiben a gépjármű nem rendelkezik érvényes úthasználati jogosultággal, azaz autópálya-matricával a helyszíni vagy elektronikus ellenőrzéskor, így a gépjárművezető köteles kifizetni a pótdíjat a gépjármű díjkategóriájának megfelelően. Kivételt jelent azonban, ha a fizetős útszakaszra való felhajtástól számítva 60 percen belül megvásárlásra kerül az autópálya-matrica, hiszen az útdíjfizetési szolgáltató egy 60 perces türelmi időt biztosít a matrica beszerzésére.

Egy naptári napon belül történő jogosulatlan autópálya-használatért az adott naptári napon belül csak egy büntetést szabnak ki.

Abban az esetben, ha a 60 percet meghaladóan vásároltad meg az úthasználati jogosultságot, így várható a büntetés, hiszen visszamenőleg nem nyújt úthasználati jogosultságot a megvásárolt matrica. Kivételt képez az éves autópálya-matrica beszerzése.

Téves rendszám, felségjel megadása esetén lehetőség van a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatónál (NÚSZ Zrt) legfeljebb 3 karakter elírása esetén 1470 forintért módosítani a rendszámon, a „0” és „O”, illetve a „1” és „I” esetében ez díjtalan. Erre a vásárlás időpontjától kezdődően és a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 naptári napon belül van lehetőség. Az eljáráshoz szükség van a gépjármű forgalmi engedélyére és a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényre/értesítésre.

Amennyiben elektronikus úton vásároltad meg autópálya-matricád, így lehetőséged van az érvényességi idő lekérdezésére is.

Kérdésed van? Fordulj bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz!